22 Ocak 2012 Pazar

aşk dediğin bir nedir ki?

Bütün aşklar platoniktir. Bunun böyle olduğunu bugüne kadar anlamamamızın sebebi, platoniğin kelime anlamını bilmiyor oluşumuzdan kaynaklanır. Türk Dil Kurumu'na göre platonik; "gerçekte var olmayan, düşte kalan, hep böyle kalması istenilen" anlamına gelmektedir. Yani platonik aşk, hep sandığımız gibi "tek taraflı" değil, "olmayan"dır.

Bu önermeden yola çıkarak, "var" zannettiğimiz şeyin aslında "yok" olduğunu anlamak için sözlük karıştırmaya da gerek yoktur. Çünkü duygu denen şey, sadece içinde yaşadığı beyin için gerçektir. Bir başkası için anlam ifade etmez. Bu nedenledir ki, aslında aşk, onu hisseden için vardır. Karşınızdakinin aşkı da onun için vardır. Ama iki kişinin bir duyguyu, daha doğrusu aynı duyguyu beraber yaşaması mümkün değildir. Çünkü birbiriyle fiziksel bağlantısı olmayan iki beyinin tek bir duygu ortaya koyup onu yek vücut gibi yaşaması imkansız olduğu kadar saçmadır da.

O yüzden hep ararız. Karşımızdakiyle aynı şeyi hissedip yaşadığımızı zannettiğimiz için konuşmadan anlaşılmak isteriz. Yanılgımız budur. Sevginin tek taraflı olduğu, hislerin sadece sahibini bağladığı "seni seviyorum" demekle alakalıdır. Yani "BEN seni seviyorum" demektir. Sevdiğine aşkını söyleyen birinin hiç "birbirimizi seviyoruz" dediği duyulmuş mudur?

Hiç yorum yok: