5 Mayıs 2009 Salı

hıdırellez


bu gece hıdırellez. 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece, dileklerimizi bir kağıda yazıp bahçedeki güllere bağlıyoruz. bunu neden yapıyoruz bilmiyorum :) annem her sene yapmamızı söyler, bi de yaparken çok eğleniriz. rivayete göre hızır peygamber ile ilyas peygamber her sene bu tarihte yeryüzünde buluşurlar ve bu dilekleri toplayıp gerçekleştirirler. "kul sıkışmayınca, hızır yetişmez" deyişi sanırım burdan çıkma. her sene hep aynı şeyleri dilerim. daha gerçekleşen olmadı :) aslında hayatımda çok kötü şeyler olmadığına göre, dileklerimi gerçekleşti kabul edebiliriz sanırım.


hıdırellez prosedürü şöyle işler:

1. dilekler ve istekler bir kağıda yazılır ya da çizilir. yazı çizi kabiliyetiniz yoksa, ev, araba, güzel kadın, yakışıklı erkek, gelin ve damat resimleri dergilerden tedarik edilir.

2. hazırlanan kağıt mümkünse yeşilliğin bol olduğu bir mekana (bahçe, balkonda saksı dibi) koyulur. gül ağacı olması tercih sebebidir.

3. 6 mayıs sabahı, sabah ezanıyla beraber kağıtlar geri toplanır ve saklanır. aslında yöresel farklılıklar oluyo tabii. mesela kağıtlar toplandıktan sonra denize de atılabilir ama bizim burda deniz olmadığı için biz salamurasını yapıyoruz :) sonuç yanlış olsa da gidiş yolundan 3 buçuktan 4! kağıdın yanında uğur parası da konması ve 1 yıl boyunca cüzdanda taşınması tavsiye edilir, bereket açısından
hadi hayırlı hıdırellezler :)

Hiç yorum yok: